Butlletí Catlab Informa

El Butlletí Catlab Informa es publica mensualment. Fins la publicació de la web de Catlab, s'enviava electrònicament als nostres clients. Es tracta de monografies relacionades amb temes de laboratori. Cada mes el prepara una Àrea diferent de Catlab; els temes poden ser més específics (tècniques diagnòstiques concretes) o tractar aspectes més genèrics (Qualitat, Gestió,...).

Butlletí Nº124- Gener 2023

Mètode per evitar la interferència de Daratumumab en la interpretació del proteïnograma.
El Mieloma Múltiple (MM) és la segona neoplàsia sanguínia més comú i representa l'1% de tots els tipus de càncer. Entre els nous fàrmacs utilitzats en el tractament d'aquesta patologia es troben els anticossos monoclonals. Des de l'aparició de les teràpies amb aquests fàrmacs biològics, com el Daratumumab com a primera línia d'actuació, al laboratori ens hem trobat amb interferències causades per l'ús d'aquests anticossos monoclonals que dificulten la interpretació de les proves de laboratori.
A continuació expliquem com solucionem aquesta interferència a Catlab per tal d'assolir a una correcta interpretació i avaluació dels resultats.

Butlletí Nº123- Desembre 2022

Estudi genètic de l'expansió de l'hexanucleòtid G4C2 en el gen C9orf72,associat a la demència frontotemporal i a l'esclerosi lateral amiotròfica
La Demència Frontotemporal (DFT) es considera una de les formes de demència més comunes en la població menor de 65 anys, amb una prevalença de 10 casos per 100.000. Els pacients amb DFT pateixen una degeneració de les neurones en els lòbuls frontal i temporal que condueix a canvis de comportament i personalitat, dèficits en les funcions executores i deficiències del llenguatge. L’expansió del gen C9orf72, es considera la causa genètica hereditària més comuna per a les dues malalties. Seguidament es descriu el procés d'avaluació d'aquesta expansió al laboratori Catlab.

Butlletí Nº122- Octubre 2022

Diagnòstic etiològic d'onicomicosi per tècniques de biologia molecular
L'onicomicosi és la infecció de l'ungla causada per fongs. És la infecció unguial més freqüent a nivell mundial. La majoria estan causades per fongs dermatòfits. El diagnòstic es basa en l'observació microscòpica i el cultiu, tècniques amb força limitacions com ara la baixa sensibilitat o la lentitud dels cultius. Per aquests motius a Catlab es va plantejar la necessitat d' introduir tècniques moleculars que incrementen la sensibilitat i escurcen el temps de resposta significativament.

Butlleti Nº121 Juny 2022

Resultats obtinguts a Catlab mitjançant el nou“Protocol de cribratge prenatal d’anomalies congènites a Catalunya
L' any 2018 ,i posteriorment al 2021, es va actualitzar el protocol de cribratge d’anomalies congènites. Les darreres actualitzacions del protocol inclouen la determinació del DNA fetal lliure a pacients amb risc intermedi i alt. Aquests nous protocols han permès ampliar l’estudi no invasiu a pacients amb risc intermedi i evitar proves invasives en pacients amb risc alt en el cas de DNA fetals negatius.
A Catlab entre març i desembre de 2021 es van realitzar 3038 cribratges de primer trimestre. Amb l’aplicació dels nous protocols s’ha evidenciat la millora en la detecció d’anomalies ja que van detectar-se 2 alteracions a pacients amb risc intermedi mitjançant DNA fetal, així com la disminució de la necessitat de proves invasives al evitar-se aquesta intervenció en 66 pacients amb risc alt.

Butlletí Nº 120 - Maig 2022

Canvi de Sistema Informàtic a Catlab
El sistema informàtic de laboratori(SIL) ha esdevingut una peça fonamental a totes les etapes d'un Procés Analític,cada vegada més automatitzat.
Així des de l'entrada informàtica de la petició, aplicació d'algoritmes, generació de proves en funció de diferents variables fins a l'enviament de la petició als diferents destins, el SIL es troba present.
Degut a aquest augment dels requeriments a Catlab s'ha migrat recentment a Modulab, un SIL més potent, robust i en constant desenvolupament que dota Catlab de les eines necessàries per fer front a la demanda actual.

Butlletí Nº 119 - Abril 2022

Mesures d'aïllament de BGNs Multiresistens a pacients hospitalitzats
Les mesures de control d’infecció a l’àmbit hospitalari han anat variant segons el temps i l’agent causant. Tot i això les recomanacions de la European Society of Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID) indiquen implementar precaucions de contacte a pacients colonitzats o infectats amb microorganismes multiresistents.
Així a l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, en base a la pròpia experiència i diverses revisions de la bibliografia, s’han dut a terme canvis en la política de precaucions de contacte en situacions d’endèmia segons el tipus de microorganisme.

Butlletí Nº 118 - Febrer 2022

URGÈNCIES- Us del NTproBNP en insuficiència cardíaca
Els pèptids natriurètics són uns dels biomarcadors de més utilitat en l’abordatge de la insuficiència cardíaca.Esdevenint de gran utilitat tant per descartar la patologia degut al seu alt valor predictiu negatiu com per recolzar el diagnòstic sempre dins algoritmes diagnòstics recollits a guies de pràctica clínica ja des de l’any 2016.
A Catlab es determina el NT-proBNP, mitjançant electroquimioluminiscència. Desde 2008 ha estat disponible als laboratoris d’urgència i ja des de finals de l’any 2020 es realitza també al laboratori central de Viladecavalls per donar servei a mostres procedents de l’atenció primària, arribant així a més de 17.000 determinacions totals l’any 2021.

Butlletí Nº 117 - Gener 2022

Seguiment per Citometria de Flux del tractament amb anticossos antiCD20 de malalties autoimmunes
El tractament de patologies autoimmunes ha avançat als últims anys amb l’ús de fàrmacs anti-CD20. L’eficàcia dels tractaments anti-CD20 radica en assolir una profunda depleció dels limfòcits B de memòria i plasmoblasts.
Des de Catlab s’ha començat a utilitzar una nova tècnica (Bulk Lysis) que permet aconseguir uns nivells elevats de sensibilitat en la quantificació de limfòcits B de manera precisa. També farà possible assignar protocols de monitorització en funció de la patologia autoimmune tot permetent una medicina més personalitzada i que vetlli per la seguretat del pacient.

Butlletí Nº 116 - Desembre 2021

Detecció de pèptids immunogènics del gluten
L’evitació estricta del gluten a la dieta (DSG) és l’única manera de controlar la malaltia celíaca ja que els marcadors serològics d’aquesta malaltia demostren poca efectivitat als canvis puntuals a la dieta i no sempre mostren relació amb l’estat de les vellositats intestinals. L’avaluació de l’excreció de pèptids immunogènics del gluten (GIP) constitueixen una evidència específica del consum de gluten permetent tant el control com el diagnòstic de casos complexes.
Desde Catlab es realitza la determinació de GIP per mètode immunocromatogràfic en mostra de femta. Aquesta prova mostra un límit de detecció de 0,15 μg GIP/g de mostra i té la capacitat de detectar específicament la fracció tòxica de de les prolamines amb una especificitat propera al 100%.

Butlletí Nº 115 - Setembre 2021

AMFE (Anàlisis Modal de Fallades i Efectes)
La norma d’acreditació de laboratoris UNE-EN ISO 15189:2013 estableix com a requisit als laboratoris acreditats l’obligació d’avaluar els sistemes de treball i detectar els possibles errors que puguin afectar la seguretat del pacient. A Catlab es va emprar la metodologia AMFE (Anàlisis Modal de Fallades i Efectes).Es tracta d’una metodologia senzilla que permet involucrar a tot el personal implicat en el procés analític facilitant no només la detecció d’errors potencials si no també les causes i les accions preventives a desenvolupar.
A Catlab s’han detectat més de 100 errors potencials i s’han pogut implantar més de 78 accions correctives que han permès assegurar la seguretat del pacient i la satisfacció del client.