Butlletí Catlab Informa

El Butlletí Catlab Informa es publica mensualment. Fins la publicació de la web de Catlab, s'enviava electrònicament als nostres clients. Es tracta de monografies relacionades amb temes de laboratori. Cada mes el prepara una Àrea diferent de Catlab; els temes poden ser més específics (tècniques diagnòstiques concretes) o tractar aspectes més genèrics (Qualitat, Gestió,...).

Butlletí Nº142 - Novembre 2024

Estudi genètic de la metilació del promotor del gen MGMT en glioblastoma multiforme.
El glioblastoma multiforme(GBM) és un tipus de tumor cerebral agressiu amb un pronòstic pobre. El tractament quimioteràpic habitual amb temozolomida (TMZ) és més efectiu en pacients amb el promotor del gen MGMT metilat. El gen MGMT codifica per un enzim amb funció reparadora de l’ADN, i la inactivació d’aquest gen mitjançant metilació, té com a conseqüència que els tumors siguin més sensibles als agents alquilants com la TMZ.
A CATLAB, recentment, hem incorporat l'estudi de l’estat de metilació del promotor del gen MGMT, mitjançant una PCR a temps real en mostres de teixit conservades en parafina, tractades amb bisulfit. La presència de metilació indica una major resposta a la quimioteràpia i un millor pronòstic, mentre que l'absència de metilació prediu resistència a la teràpia.
Aquest test ajuda a personalitzar el tractament i a millorar les decisions terapèutiques per als pacients amb GBM.

Butlletí Nº141 - Octubre 2024(II)

Valoració inicial de pacients amb limofcitosis
En persones adultes es
considera limfocitosi un recompte absolut de limfòcits superior a 4x109/L i en nens de fins a 10 anys, superiors a 7x109/L.
Per valorar una limfocitosi, cal tenir en compte l'edat del pacient, la història clínica, temps d'aparició i evolució de la limfocitosi, exploració física (àrees ganglionars, fetge, melsa), paràmetres de laboratori i troballes morfològiques dels limfòcits.
Les causes es poden dividir en 2 grans grups: limfocitosis reactives i limfocitosis clonals o síndromes limfoproliferatives.
A continuació, farem un resum de la limfopoesi, comentarem els passos a seguir a l'estudi inicial dels pacients i enumerarem les principals causes, tot descrivint les troballes morfològiques a la revisió del frotis. A més, explicarem la metodologia de treball de Catlab per estudiar aquesta freqüent alteració.

Butlletí Nº140 - Octubre 2024

Utilitat del proteïnograma: Claus per a la optimització de la demanda
El proteïnograma és el principal mètode de detecció i seguiment de components monoclonals (CM) en pacients amb sospita o afectes de gammapatia monoclonal (GM). L'edat mitjana de diagnòstic de GM és de 65 anys, amb una incidència global de 65 casos/100.000 habitants/any per sobre dels 60 anys i de 5 casos/100.000 habitants/any en menors de 60 anys. A causa de la marcada diferència d'incidència en funció de l'edat, les Societats del Laboratori Clínic indiquen que no cal sol·licitar aquesta prova en pacients <50 anys si no hi ha sospita clínica de GM ni fer un cribratge de GM a la població general, donat que no hi ha dades que sustentin que aquest millori el pronòstic dels pacients. No obstant això, a la pràctica clínica al laboratori, ens trobem amb moltes peticions de proteïnograma en contextos diferents al del cribratge de GM.

Butlletí Nº139 - Setembre 2024

Diagnòstic de la malabsorció i la intolerància a la lactosa. Test de la gaxilosa.
La lactosa és un disacàrid format per glucosa i galactosa que és present a la llet i els seus derivats. Per a la seva assimilació cal l'enzim lactasa que hidrolitza la lactosa en els seus dos components, glucosa i galactosa. Amb la finalització de la lactància, l'expressió d'aquest enzim disminueix i dóna lloc a una malabsorció de lactosa. L'associació de símptomes a aquesta malabsorció és el que s'anomena intolerància a la lactosa.
Tant la malabsorció com la intolerància a la lactosa estan infradiagnosticades al nostre medi pel fet que comparteixen símptomes amb altres patologies o que en alguns casos els símptomes poden ser atípics sense guardar una clara relació amb la ingesta de lactis. Per determinar la malabsorció a la lactosa, a Catlab realitzem el test de la gaxil·losa en orina, una prova no invasiva que es realitza de forma automatitzada.

Butlletí Nº138 - Juny 2024

Bones pràctiques en Seguretat de Pacient
El laboratori d'anàlisi clínics, és determinant en l'assistència sanitària ja que la informació que aporta pot condicionar el diagnòstic, seguiment, pronòstic i tractament del pacient. Per aquest motiu és important posar mesures per assegurar que els processos es porten a terme amb les màximes garanties de seguretat. Una bona estratègia per prevenir incidents o esdeveniments adversos, es l'aplicació de "pràctiques segures" com la identificació correcta de pacient, la transfusió segura i la comunicació eficaç.

Butlletí Nº137 - Maig 2024

Point of care testing (POCT), generalitats i desafiaments de l'acreditació
Durant els últims anys les proves POCT han emergit com una eina crucial en l'àmbit de l'atenció mèdica permetent l'obtenció de resultats ràpids i precisos, la qual cosa accelera el procés de diagnòstic, seguiment i tractament, millorant així l'eficiència i la qualitat de l'atenció mèdica. A Catlab compartim la nostra experiència en l'acreditació dels gasòmetres POCT, mitjançant la qual vam demostrar que es fa el treball d'acord amb normes internacionalment acceptades i que disposem de la competència tècnica requerida.

Butlletí Nº136 - Abril 2024

Panell respiratori FilmArray™: indicacions d'ús a pediatria.
La utilització de tests de diagnòstic ràpid són útils pel maneig de pacients amb patologia aguda que consulten a urgències, sempre que ens pugui canviar l’actitut terapèutica. El seu ús indiscriminat pot comportar una interpretació errònia dels resultats.
A l’àrea de microbiologia i pediatria hem redactat un document amb les indicacions d’ús del panell respiratori Filmarray™ a pediatria.

Butlletí Nº135 - Març 2024(II)

Optimització del temps i millora en qualitat al servei de genètica mitjançant l’automatització de proves amb l’analitzador ELITe InGenius
Els protocols de genètica es caracteritzen normalment per una elevada complexitat i múltiples processos manuals. Molts d’aquest protocols, com aquells basats en la reacció en cadena de la polimerasa a temps real (qPCR), són similars als utilitzats a la secció de Microbiologia molecular. Aprofitant que aquesta secció es va avançar en l’adquisició d’equips automatitzats degut a la pandèmia de SARS-CoV-2, des de la secció de genètica s’ha procedit a integrar una part de la nostra activitat en aquests equips, aconseguint una millora substancial en quant a disminució dels temps de resposta, una disminució del temps de dedicació tant tècnic com facultatiu, un menor risc d’errors pre i postanalítics i una millor traçabilitat de tot el procediment.

Butlletí Nº134 - Març 2024

Implantació ISO 14001 a Catlab. Reptes i oportunitats
El context climàtic en el què ens trobem fa cada cop més rellevant la conscienciació de totes les parts per a fer-hi front. Així a Catlab des de l’any 2017 es va començar a implantar un sistema de Gestió Medi Ambiental alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible que va culminar amb la certificació ISO14001 de Gestió Ambiental . Durant aquest període s’han dut a terme diverses accions com l’anàlisi de la petjada de carboni i un pla d’accions de millora tenint com a objectiu la millora contínua mitjançant l’aplicació de matrius de riscos i oportunitats i la seva revisió anual.

Butlletí Nº133 - Febrer 2024(II)

Consentiment informat per estudis genètics: array-CGH i seqüenciació d’exoma
Els estudis genètics disponibles a dia d’avui proporcionen gran quantitat d’informació, que pot ser complexa, difícil d’entendre i assimilar.
A l’àrea de genètica de Catlab hem redactat un document complet, aprovat pel Comitè d’Ètica Assistencial de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, que conté la informació necessària per a guiar tant al professional mèdic com al pacient. El document conté també el propi consentiment, que ha de ser signat, prèviament a l’obtenció de les mostres i la seva anàlisi, tant pel pacient com pel professional sanitari que l’atén.
Aquest document estarà disponible per tots els professionals a través d’HCIS, i quedarà registrat a la història clínica del pacient.