Butlletí Catlab Informa
El Butlletí Catlab Informa es publica mensualment. Fins la publicació de la web de Catlab, s'enviava electrònicament als nostres clients. Es tracta de monografies relacionades amb temes de laboratori. Cada mes el prepara una Àrea diferent de Catlab; els temes poden ser més específics (tècniques diagnòstiques concretes) o tractar aspectes més genèrics (Qualitat, Gestió,...).
IMMUNOLOGIA - Utilitat diagnòstica de l'Index Kappa en Esclerosi Múltiple
Avui en dia encara no existeixen biomarcadors òptims que permetin identificar tots els afectats per l'Esclerosi Múltiple (EM). Nombrosos estudis demostren que l'anàlisis quantitatiu de les cadenes lliures kappa poden ser de gran ajuda en la predicció de la Síndrome Neurològica Aillada, que sol ser el primer brot clínic que deriva en el diagnòstic de EM. Al nostre laboratori, ademés de les cadenes lleugeres kappa en LCR i sèrum, disposem també de la determinació de l'Index Kappa.
QUALITAT - Acreditació per abast flexible
La Norma UNE-EN ISO 15189:2013 és una norma internacional que especifica els requisits relatius a la competència i la qualitat dels laboratoris clínics. L'abast de cada acreditació proporciona informació sobre les activitats en les que el laboratori ha demostrat competència. Un abast flexible permet incorporar noves magnituds o fer modificacions en qualsevol moment, per mètodes i analitzadors que ja hagin estat acreditats. Catlab, un dels Laboratoris amb més percentatge d'activitat acreditada, té l'abast flexible per la majoria de les seves magnituds.
MICROBIOLOGIA - Valoració del cribratge d'Urocultius a Primària
El diagnòstic de les infeccions del tracte urinari (ITU) es fonamenta en tres factors : la simptomatologia del pacient, l'examen dels elements formes de l'orina i l'urocultiu. L'any 2016, per optimitzar qualitativament el diagnòstic microbiològic de la ITU, es comença a realitzar un cribratge de les orines en que es demana cultiu. El resultat d'aquest cribratge és un clar descens dels urocultius negatius, un augment dels positius, i una tendència a la reducció dels urocultius contaminats.
HEMATOLOGIA - Diagnòstic de la malaltia de Von Willebrand
La malaltia de Von Willebrand és el transtorn hemorràgic hereditari més comú (1 cas cada 10000 hab.)i està caracteritzat per una adhesió i agregació plaquetària defectuoses, amb sangrat associat a mucoses i després de cirurgia i trauma. El diagnòstic es basa en un historial personal o familiar d'hemorràgia, i proves de laboratori anòmales de Factor Von Willebrand, Factor VIII o ambdós. A Catlab es realitzen les proves bàsiques de coagulació, i les proves de primer nivell pel diagnòstic de la malaltia de Von Willebrand; FVIII, FvW:Ag, FvW:RCo.
GENÈTICA - Estudi de reordenaments en la inestabilitat de microsatèl·lits de l'ADN tumoral
El sistema de reparació per aparellament erroni (MMR) repara petits errors de seqüència, produïts a la replicació del DNA. Certs subtipus tumorals presenten com a mecanisme desencadenant un defecte als gens del MMR, el que els confereix un comportament biològic i un pronòstic diferent a altres tumors del mateixos teixits. Aquest defecte es manifesta a nivell molecular com a una inestabilitat en la mida de regions gèniques denominades microsatèl·lits. A Catlab, es realitza l’anàlisi de cinc regions microsatèl·lits, mitjançant PCR i electroforesi capil·lar sobre mostres parafinades de teixit tumoral, com a marcador de deficiència del sistema MMR.
BIOQUÍMICA - Actualitzacions en sang oculta en femta
El càncer colorectal ocupa el segon lloc en incidència i en mortalitat per càncer en els països desenvolupats. Recentment a Catlab s'han realitzat una sèrie de canvis per actualitzar la tècnica i millorar la interpretació clínica. S'ha canviat l'analitzador i el contenidor de recollida, la unitat amb la que s'expressen els resultats, i s'ha canviat el punt de tall.
MICROBIOLOGIA - Projecte Poseidon; desenvolupament d'un biosensor per detecció de Legionella
El Projecte Poseidon ha estat finançat pel Programa Horizon 2020. Hi han participat 6 institucions de 4 països europeus, entre elles Catlab. L'objectiu era desenvolupar un biosensor per a monitorar la concentració de Legionella in situ als sistemes d'aigua en instal·lacions d'alt risc. La tasca de Catlab va ser validar el prototip de detecció i quantificació de Legionella en mostres d'aigua.
CITOMETRIA - Evolució en el diagnòstic per immunofenotip de les SLPC
Les síndromes limfoproliferatives cròniques de cèl·lula B (SLPC-B) abarquen un grup heterogeni de tumors hematològics que afecten als limfocits B madurs. Darrerament, s'han començat a utilitzar en rutina als laboratoris clínics, tècniques immunofenotípiques que permeten marcar anticossos amb diferents fluorocroms i proporcionen un recompte específic, sensible i reproduible per les diferents subpoblacions cel·lulars.
EXTRAANALÍTICA - Cribratge d'aneuploïdies en sang materna
Aquest mes de novembre s'ha posat en marxa el nou Protocol de l'embaràs, que inclou la prova del cribratge d'aneuploïdies en sang materna, i que permet la detecció de DNA del fetus a la sang de la mare a partir de la setmana 12, per a dones, en que el cribratge bioquímic sigui d'alt risc i de risc intermedi. El cribratge consisteix en la detecció d'anomalies numèriques dels cromosomes 13,18 i 21. Es a dir, detecció de Síndrome de Down (trisomia 21), Síndrome d'Edwards (trisomia 18) i Síndrome de Patau (trisomia 13).
GENÈTICA - Marcadors moleculars en glioma
El glioma és el tumor primari més comú entre els tumors malignes intracranials. Hi ha un nombre creixent de biomarcadors en glioma en l'àmbit de la investigació, però actualment en rutina se n'utilitzen tres : Codeleció 1p/19q; Mutació de IDH 1/2; i Metilació de MGMT.