Butlletí Catlab Informa

El Butlletí Catlab Informa es publica mensualment. Fins la publicació de la web de Catlab, s'enviava electrònicament als nostres clients. Es tracta de monografies relacionades amb temes de laboratori. Cada mes el prepara una Àrea diferent de Catlab; els temes poden ser més específics (tècniques diagnòstiques concretes) o tractar aspectes més genèrics (Qualitat, Gestió,...).

Butlletí Nº65 - Desembre 2015

IMMUNOLOGIA - Calprotectina fecal com a marcador de Malaltia Inflamatòria Intestinal
La sospita clínica de malaltia orgànica intestinal motiva la pràctica d'una colonoscopia diagnòstica que genera un alt percentatge de falsos positius, ja que els marcadors són poc específics. A Catlab, a partir de gener, realitzarem la Calprotectina fecal (CPF), que és una proteïna que trobem al citoplasma de neutròfils i a la membrana de monocits i macròfags activats. La CPF és un marcador fiable per discriminar pacients susceptibles de patir Malaltia Inflamatòria Intestinal, així com per detectar activitat inflamatòria endoscòpica. També és útil per monitoritzar la resposta al tractament i predir el risc de recidiva.

Butlletí Nº64 - Novembre 2015

BIOLOGIA MOLECULAR - Seqüenciació massiva per les resistències als antiretrovirals VIH-1
A Catlab, a partir de febrer de 2016, s'utilitzarà la seqüenciació massiva per fer el test de resistència als antiretrovirals VIH-1. Aquest mètode té una sèrie d'avantatges; es determinen les resistències de les tres regions (Pro,RT,INT) de manera integrada i en un sol test, determina automàticament el subtipat del virus del VIH-1, i permet la detecció de mutacions de quasiespècies víriques que representen només l'1% de la població vírica, enfront el 20% del test actual.

Butlletí Nº63 - Octubre 2015

MICROBIOLOGIA- Diagnòstic d’Infeccions de Transmissió Sexual
Les infeccions de transmissió sexual (ITS) constitueixen un problema de salut pública que afecten a un nombre important de la població. És fonamental fer un diagnòstic fiable i precoç per evitar el contagi, la propagació i les possibles complicacions.

Butlletí Nº62 - Setembre 2015

MICROBIOLOGIA - Recollida de mostres per a l'estudi de les infeccions de pell i parts toves
Aquest grup d'infeccions és ampli i complex. Abasta des de les infeccions de pell, annexos cutanis, teixit cel·lular subcutani, fàscies i múscul esquelètic. Són infeccions molt freqüents, de gravetat diversa i que poden evolucionar de manera aguda o crònica.
La recollida de mostres de bona qualitat per a estudi microbiològic, és un punt crític en aquest procediment, del qual dependrà el diagnòstic microbiològic.

Butlletí Nº61 - Juliol 2015

CITOGENÈTICA - Marcadors genètics en la classificació de Síndromes mieloproliferatives
Les neoplàsies mieloproliferatives (NMP) són desordres clonals de les cèl·lules precursores hematopoiètiques, caracteritzades per la proliferació d’una o més línies mieloides. Clàssicament, les NMP es subdividien en funció de si es detectava cromosoma Philadelphia (BCR/ABL1), que confirmava una leucèmia mieloide crònica (LMC), o, si el pacient era BCR/ABL1 negatiu, s’utilitzaven criteris clínics. Actualment, l’estudi de l’estat mutacional dels gens JAK2, MPL i CALR, té un paper important en la classificació de diferents subtipus de NMP.

Butlletí Nº60 - Juny 2015

HORMONES - Cortisol en sèrum. Nous intervals de referència
La determinació del cortisol en sang s’utilitza pel diagnòstic i tractament de trastorns funcionals de la glàndula suprarenal, com el síndrome de Cushing i la malaltia de Addison.
Amb la finalitat de millorar la qualitat dels resultats obtinguts en el nostre laboratori,es procedirà a la substitució del reactiu actual per un nou reactiu en el que s’han canviat els anticossos policlonals per anticossos monoclonals. Als informes s’indicaran els nous intervals de referència i la data a partir de la qual són vigents.

Butlletí Nº59 - Maig 2015

IMMUNOLOGIA - Anticossos anti-Nuclears (ANA). Un pas cap a l'estandarització
Els anticossos anti-nuclears (ANA)estan presents al sèrum de pacients amb malalties autoimmunes. A Catlab es realitza l'ANA amb la tècnica de la immunofluorescència indirecta (IFI). El principal desavantatge de la IFI, és que es tracta d’una metodologia de difícil estandardització i amb un alt grau de subjectivitat. A Catlab s'ha incorporat el GSIGHT®, un analitzador que permet la lectura automatitzada dels ANA, i augmenta la sensibilitat i l'objectivitat de la tècnica.

Butlletí Nº58 - Abril 2015

URGÈNCIES - Gestió de valors crítics als Laboratoris d'Urgències
La norma UNE-EN ISO 15189:2007 indica de forma explícita, que el laboratori ha de tenir procediments per avisar immediatament a un metge o a un responsable de l’assistència mèdica del pacient, quan els resultats de les anàlisis corresponents es trobin dins dels intervals crítics o d’alarma establerts.

Butlletí Nº57 - Març 2015

HORMONES - Realitats de la Coriagonadotropina humana (hCG)
La coriagonadotropina humana (hCG) és una glicoproteïna heterodimèrica que consta d’una subunitat alfa, i una subunitat beta. Les diferents varietats estructurals es troben en sang, líquid amniòtic i orina en diferents proporcions. El gran nombre de diferents formes presents dificulta la seva anàlisi per immunoassaig.

Butlletí Nº56 -Febrer 2015

CITOMETRIA - Marcadors pronòstic i Malaltia Mínima Residual
Les gammapaties monoclonals (GM) constitueixen un grup de trastorns o entitats caracteritzats per la proliferació clonal de cèl·lules plasmàtiques(CP). L’estudi immunofenotípic de les CP per citometria de flux multiparamètrica contribueix decisivament en el diagnòstic diferencial, el pronòstic i la monitorització de les GM.