Butlletí Catlab Informa
El Butlletí Catlab Informa es publica mensualment. Fins la publicació de la web de Catlab, s'enviava electrònicament als nostres clients. Es tracta de monografies relacionades amb temes de laboratori. Cada mes el prepara una Àrea diferent de Catlab; els temes poden ser més específics (tècniques diagnòstiques concretes) o tractar aspectes més genèrics (Qualitat, Gestió,...).
URGÈNCIES - Càlcul de l'índex d'Hemòlisi. Aplicacions a Catlab
Un dels objectius del laboratori clínic és informar valors de magnituds biològiques amb la màxima veracitat. Per aquest motiu, s’ha de garantir que les mostres biològiques estiguin lliures d’interferències, com per exemple la hemòlisi. A Catlab, els Índexs d’Hemòlisi informats per el fabricant s’han incorporat als sistemes informàtics del laboratori, perquè abans de que un resultat analític es validi, es comprovi si el grau d’hemòlisi de la mostra supera el llindar a partir del qual el resultat pot estar afectat.
QUALITAT - Mesura de satisfacció de clients
Durant els anys 2012-2015, a Catlab s'ha realitzat un pla de mesura de la satisfacció del client; s'han realitzat enquestes als diferents grups d'assistència Primària de CST, HUMT i ICS. S'exposen els resultats de les 8 preguntes consensuades sobre la percepció i la valoració que tenen els facultatius assistencials del laboratori.
MICROBIOLOGIA - Infecció del tracte urinari. Nou circuit a Catlab
Les infeccions del tracte urinari constitueixen una de les patologies infeccioses més freqüents. El diagnòstic de la ITU es fonamenta en tres factors: la simptomatologia del pacient, l’examen dels elements formes de l’orina i l’urocultiu. Per tal d’optimitzar qualitativament el diagnòstic microbiològic de la ITU, es va realitzar un estudi retrospectiu de tots els urocultius obtinguts per micció espontània, per establir punts de tall que permetessin descartar la sembra dels urocultius negatius i les bacteriúries no significatives amb una sensibilitat ≥ 95%. A partir dels resultats obtinguts, es proposa realitzar un cribratge de l’urocultiu, que consistiria en descartar el cultiu de totes les orines obtingudes per micció espontània, a les que no es detectin esterases leucocitàries ni tampoc nitrits.
QUALITAT - Acreditació dels laboratoris clínics segons la norma ISO 15189
La norma UNE-EN ISO 15189:2013 és una norma internacional que especifica els requisits relatius a la competència i la qualitat dels laboratoris clínics. Reconeix específicament la competència tècnica del laboratori en l’anàlisi de magnituds concretes. L’aplicació dels estrictes requisits de qualitat que exigeix l’acreditació per ISO 15189 afecta a tots els processos del laboratori (preanalítics, analítics i postanalítics) i ha suposat un important esforç, tant per part de la entitat com dels nostres professionals.
HORMONES - Progesterona. Nous valors de referència.
Actualment, a Catlab, la mesura de la progesterona en sèrum es realitza a l’analitzador Cobas 8000_e 602 de Roche Diagnostic (test Elecsys), mitjançant un mètode d’immunoassaig de quimioluminescència (ECLIA). Amb la finalitat de millorar la qualitat dels resultats obtinguts en el nostre laboratori, es procedirà a la substitució del reactiu actual per un nou reactiu en el que s’han canviat els anticossos monoclonals de rata per anticossos monoclonals d’ovella que tenen major especificitat.
IMMUNOLOGIA - Revisió del Cribratge Prenatal a Catlab
Des de setembre de 2015, el Cribratge prenatal de primer trimestre per Síndrome de Down i Síndrome d'Edwards, es realitza amb un nou mètode i un nou programa de càlcul. Es va fer una valoració comparativa entre el programa anterior Lifecycle de Perkin Elmer i el nou; Ssdwlab6 de Roche, i es van establir uns requisits mínims d'imprecisió i exactitud pels marcadors bioquímics amb el nou mètode d'electroquimioluminiscència, que va donar uns resultats òptims.
BIOQUÍMICA - Equació CKD-EPI
La malaltia renal crònica (MRC) genèricament es defineix com un conjunt de malalties heterogènies que afecten a l’estructura i funció renal. Des de 2002 s'han publicat una sèrie de guies sobre la avaluació, classificació i estratificació de la MRC. Per la classificació en estadis de risc s'han utilitzat diferents càlculs i equacions. La recomanada actualment per les noves guies és la Equació CKD-EPI creatinina.
HEMATOLOGIA - Estudi d'hemoglobinopaties
Revisió sobre les diferents alteracions de l'hemoglobina i els diferents mètodes que tenim a Catlab per detectar-les. Les hemoglobinopaties estructurals es classifiquen segons l'alteració afecta la solubilitat, l'estabilitat, l'afinitat per l'oxigen o el manteniment del ferro reduit. Les talassèmies es classifiquen segons la cadena de globina que deixa de sintetitzar-se, i també tenim les hemoglobinopaties talassèmiques, que son mutacions als gens de globina que provoquen problemes estructurals.
IMMUNOLOGIA - Calprotectina fecal com a marcador de Malaltia Inflamatòria Intestinal
La sospita clínica de malaltia orgànica intestinal motiva la pràctica d'una colonoscopia diagnòstica que genera un alt percentatge de falsos positius, ja que els marcadors són poc específics. A Catlab, a partir de gener, realitzarem la Calprotectina fecal (CPF), que és una proteïna que trobem al citoplasma de neutròfils i a la membrana de monocits i macròfags activats. La CPF és un marcador fiable per discriminar pacients susceptibles de patir Malaltia Inflamatòria Intestinal, així com per detectar activitat inflamatòria endoscòpica. També és útil per monitoritzar la resposta al tractament i predir el risc de recidiva.
BIOLOGIA MOLECULAR - Seqüenciació massiva per les resistències als antiretrovirals VIH-1
A Catlab, a partir de febrer de 2016, s'utilitzarà la seqüenciació massiva per fer el test de resistència als antiretrovirals VIH-1. Aquest mètode té una sèrie d'avantatges; es determinen les resistències de les tres regions (Pro,RT,INT) de manera integrada i en un sol test, determina automàticament el subtipat del virus del VIH-1, i permet la detecció de mutacions de quasiespècies víriques que representen només l'1% de la població vírica, enfront el 20% del test actual.